Træbeton

Der er mange fordele ved træbeton, som har været medvirkende til at øge materialets popularitet i de senere år. Det er lyddæmpende, stærkt, brandisolerende, og så kan det fås i en lang række strukturer og farver. Her kan du finde information om træbetons beskaffenhed og anvendelsesmuligheder, montering og meget mere.

Hvad er træbeton?

Træbeton består af naturmaterialer, nemlig cement, vand og cirka 50 % træ. Det kan bruges som beklædning på både lofter og vægge og har oftest form af rektangulære plader, der monteres let ved hjælp af skruer på enten forskalling, plader eller et skinnesystem.

Pladerne af træbeton kan fås med forskellige træuldsstrukturer – den grove struktur kender du måske fra institutioner og værksteder, mens den helt fine struktur ofte findes i private hjem med lofter af træbeton. Jo finere strukturen er, desto mere ensartet er pladens udseende. Derudover fås træbeton nu i en række forskellige farver.

Hvad er fordelene ved at bruge træbeton?

Én ting er de lyddæmpende egenskaber, som træbeton er kendt for. Noget andet er, at eksempelvis et loft i træbeton også bidrager til husets sikkerhed pga. de brandhæmmende materialer. Kort opsummeret er de største fordele:

  • Træuldsstrukturen absorberer og dæmper støj og skaber et mere behageligt miljø
  • Efter opsætning skal pladerne i træbeton hverken efterbehandles eller vedligeholdes
  • Pladerne fungerer som en ekstra brandsikring på grund af indholdet af cement
  • Træbeton er en relativt billig løsning i forhold til andre materialer til loft og væg
  • Du kan vælge det udseende, der passer bedst ind i rummet
  • Træbetonplader kan monteres uden brug af specialværktøj.

Træbeton oplever stigende popularitet i private hjem

Tidligere blev træbeton oftest set i sportshaller, institutioner, værksteder og andre steder med brug for effektiv lyddæmpning. I dag er lofter af træbeton blevet allemandseje og findes især i mange nybyggede huse. Mange nye huse er udstyret med store køkkenalrum med højt til loftet, og kombineret med de populære klinkegulve og en minimalistisk indretning er der ofte brug for et loft, som kan bidrage til et behageligt akustisk miljø uden at kaste lyden frem og tilbage.

Netop træbeton er velegnet til at balancere lydene i store lokaler med mange glatte overflader. Pladerne er med tiden er blevet mere strømlinede i designet, hvilket også bidrager til, at mange husejere kan se fornuften i et loft af træbeton ud fra et æstetisk perspektiv. Der findes nu plader med en helt fin struktur og mere ensartet overflade end på ældre typer træbeton, ligesom der frit kan vælges mellem en lang række forskellige farver. I mange tilfælde kan det også lade sig gøre at male loftet, hvis træbetonpladerne fra fabrikkens side ikke kan produceres i den ønskede farve.

Træbeton kan også bruges i vådrum

Plader af træbeton kan både optage og afgive fugt og tager dermed ikke skade af at blive brugt i rum, hvor der ofte er fugt eller damp. Det betyder, at de i hjemmet kan bruges i vådrum som badeværelse og bryggers. Når du bygger et nyt hus, er det en stor fordel, fordi det gør det muligt at montere ens lofter i alle boligens rum, uanset hvad rummene skal bruges til.

Selv i garagen, carporten eller værkstedet giver det mening at bruge samme type loft som i huset på grund af de gode lyddæmpende egenskaber, som lader dig bruge eksempelvis elektrisk værktøj uden at genere naboer eller husets øvrige beboere.

Sådan foregår montering af træbeton

Træbetonplader kan monteres uden brug af specialværktøj, der skal blot bruges en skruemaskine til at skrue skruerne fast og en rundsav til at skære de yderste plader til i længden og bredden. Pladerne kan dog være tunge at arbejde med, og derfor kan det alligevel være en fordel at benytte sig af professionel hjælp.

Monteringen af træbetonpladerne kan foregå enten direkte på en forskalling eller et skinnesystem, hvis der skal laves nedhængte lofter. Man laver typisk et nedhængt loft for at skjule kabler og installationer eller simpelthen for at reducere rummets højde. Ved montering er det vigtigt ikke at skrue skruerne for langt ned i pladen, da der i så fald kan opstå huller i overfladen. Brug evt. skruer i samme farve som træbetonpladerne for at skjule dem så godt som muligt.

Husk at akklimatisere pladerne inden monteringen

Fordi træbeton indeholder naturproduktet træuld, kan det trække sig sammen og udvide sig afhængigt af den omgivende temperatur. Derfor at det vigtigt at akklimatisere pladerne i et rum med samme temperatur som i rummet, som de skal monteres i. Akklimatiseringen foregår ved, at pladerne pakkes ud af emballagen og fordeles, så de har luft omkring sig. De kan for eksempel stables med små pinde imellem, så der er luft på alle sider. Her skal de ganske langsomt tilpasse sig rummets temperatur over flere uger, og derfor anbefales det ikke at stille udstyr som for eksempel en varmekanon i rummet.

Skal der monteres lofter af træbeton i nybyggeri, er det vigtigt at vente, til byggeriet er helt lukket, og al maling er tør. Ellers kan malingen afgive fugt, som optages af træbetonpladerne.

Forespørg tilbud på eller stil dit spørgsmål nedenfor, udfyld alle felter.

Indholdsfortegnelse

Relaterede varer

EPD

Fibrolith Træbeton Akustik fin hvidmalet K11 – 60 x 120 cm

116,80 kr.

EPD

Fibrolith Træbeton Akustik superfin hvid K5 – 60 x 120 cm

132,05 kr.

EPD

Fibrolith Træbeton (Agro) fin ubehandlet 60 x 120-240 cm

82,40 kr.164,70 kr.