Tagpap

Tagpap er et fleksibelt og alsidigt materiale, der kan bruges på krævende konstruktioner, hvor andre materialer kommer til kort. Det skyldes, at tagpappet er tyndere, lettere og bøjeligt. Selv om navnet antyder det, er der i dag ikke pap i tagpap, men en kerne af polyesterfibre, som giver en helt anden styrke og holdbarhed.

I det følgende kan du læse mere om tagpappets beskaffenhed, anvendelse og de forskellige muligheder for montering.

Hvad er tagpap?

De tidlige former for tagpap havde en kerne af såkaldt kludepap, der bestod af uld- og bomuldsfibre. Som før nævnt er der i dag ikke pap at finde i tagpap, men derimod en polyester- eller glasfiltarmering, der er imprægneret og overfladebehandlet med asfaltbitumen. Asfaltbitumen er asfalt, der er tilsat kemisk materiale, som for eksempel syntetisk gummi. Derfor kaldes tagpap også sommetider asfaltpap.

Afhængigt af producenten består et tag med tagpap af et eller to lag pap. Er der to, kaldes de for underpap og overpap. Underpappet er det, der sikrer, at taget er fuldstændig tæt. Afhængigt af underlaget og tagets konstruktion sømmes eller brændes underpappet fast.

Overpappet er det øverste lag i tagdækningen, og den er som regel beklædt med små skifersten, sand eller andet mineralsk materiale for at beskytte mod bl.a. solens stråler.

Tagpap er et billigt og holdbart alternativ

Et tag beklædt med tagpap hører ikke til de dyreste af slagsen. Er tagpappet monteret godt, kan taget desuden holde i helt op til 50 år. Den helt konkrete pris afhænger af tagets konstruktion og vil altid kunne variere, men en tommelfingerregel er, at tagpap har en pris pr. m2 mellem 900 og 1.500 kr.

Tagpap er dog ikke så meget billigere end andre typer af tag, at du skal vælge det udelukkende for prisens skyld. Du skal i stedet vælge det, hvis du kan lide det enkle og minimalistiske udtryk, det giver, og hvis tagpap er den type tag, der giver det bedste resultat på dit hus.

Vælg din foretrukne type tagdækning med tagpap

Den klassiske og mest almindelige måde at lægge et tag med tagpap på kaldes for glatdækning. Med glatdækning opnår man en stor, ubrudt flade og dermed et meget minimalistisk udtryk. En glatdækning kan enten udføres som enkeltdækning eller dobbeltdækning; enkeltdækning består af et enkelt lag tagpap og egner sig godt til simple bygninger som for eksempel skure. Dobbeltdækning består af både underpap og overpap, og her sømmes underpappet fast, mens overpappet fuldklæbes med varm asfalt oven på underpappet.

En nyere måde at lægge tagpap på, som også har vundet stor popularitet, kaldes listedækning. Listedækningen er kendetegnet ved, at der monteres lister vinkelret på tagryggen, som baner af tagpap rulles ud mellem. Tagpappets kanter bukkes herefter op ad listen, hvor de sømmes fast. De synlige lister giver taget et andet visuelt udtryk end en glatdækning, og mange arkitekter og tegnestuer er glade for denne metode på grund af netop mulighederne for at variere udtrykket.

Husk det rette tilbehør til tagpap

Når tagpappet skal monteres, er det ikke noget problem for eksempel at lave en skotrende med tagpap. Det er tværtimod en både billig og funktionel løsning. Faktisk kan det meste lade sig gøre med tagpap, hvis bare du har det rette tilbehør – det kunne være tagbrønde, profiler eller en taghætte særligt til tagpap.

Indholdsfortegnelse