Facadeplader i fibercement

Fibercement er et materiale med mange anvendelsesmuligheder og en tilsvarende stor popularitet. Det ses særligt ofte i form af facadeplader på både offentlige og private bygninger, fordi det både er vejrbestandigt, stort set vedligeholdelsesfrit og giver rig mulighed for at variere både farver, strukturer og former.

Hvad er fibercementplader?

Fibercementplader består af en særlig type cement, der er forstærket med fibre. Pladerne består af cement, kalk og vand, og fibrene er normalt af plast og cellulose. Det er fibrene, der giver facadepladerne deres store styrke og gør dem slagfaste og vejrbestandige. Tidligere var fibercement også kendt under navnet eternit, og det blev især brugt til tage. Eternit eller fibercement forbindes i nogles bevidsthed måske stadig med asbest, men det har været forbudt at bruge asbest i fibercement siden 1987.

Holdbarheden og den lette vedligeholdelse betyder, at fibercement primært bruges til udendørs formål som facader, gavle, udhæng og som sternbrædder. De mange gode egenskaber betyder dog også, at fibercementplader kan bruges andre steder som eksempelvis i selve konstruktionen af en bygning som vindspærreplader.
Fibercement er et alsidigt materiale, der fås i adskillige udformninger og farver og med mange forskellige formål for øje. I det følgende kan du læse mere om, hvilke typer der findes, og hvordan de vedligeholdes.

Fordelene ved facadeplader i fibercement

Vælger du at beklæde din facade med facadeplader i fibercement, slipper du næsten helt for vedligeholdelse. Hvor en beklædning i træ skal males med jævne mellemrum, kræver en facade med fibercement ikke andet end rengøring og måske en algebehandling i ny og næ, hvis facaden vender mod nord.

Derudover har en facadepladerne lang levetid, når de sidder korrekt og er ubeskadigede. Mange steder får du 15 års garanti, men pladerne holder ofte endnu længere – faktisk er der set eksempler på, at de kan holde helt op til 50 år.

De forstærkende fibre i facadepladerne betyder, at de både er slagfaste og modstandsdygtige over for vejr og vind. De kan således både tåle store mængder direkte sollys og hårdt frostvejr uden at tage skade. Den eneste slitage, du evt. kan opleve på dine fibercementplader, er en gradvis ændring af farven som følge af forurenende partikler i luften.

Hvilke facadeplader skal du vælge?

Trænger dit hus til en ny facade, eller er du måske i gang med at bygge nyt? Uanset hvilket scenarie du står i, betyder facaden meget for helhedsindtrykket af din bolig. Inden du køber facadeplader, bør du derfor overveje, om:

  • du ønsker dig en bestemt farve til din facade, og om den er tilgængelig i fibercement
  • du kunne tænke dig store plader eller en beklædning, der er udformet som brædder
  • du ønsker en imitation af fx træ, beton eller et andet materiale

Efterhånden fås fibercement i en lang række farver. De naturlige farver er altid populære, men det er også muligt at vælge mere iøjnefaldende farver. Er du rigtigt modig, kan du også kombinere flere farver eller nuancer for at opnå et helt unikt udtryk.

Til gavl og stern er det populært at bruge facadeplader, der er udformet som brædder og har en overflade, der ligner træ. Skal du beklæde en større flade eller facade, kan du også vælge at bruge større plader, som giver et roligt udtryk med få samlinger. Også her kan du selvfølgelig frit kombinere, som du vil.

Sluttelig er der de forskellige overflader at tage stilling til. Som nævnt findes den populære imitation af træ, ligesom facadeplader i fibercement, der er skabt til at ligne beton, er populære. Du kan finde alt fra glatte og ru overflader til plader med slibninger i forskellige geometriske mønstre.

Sådan vedligeholder du facadeplader i fibercement

Selvom facadepladerne er stort set vedligeholdelsesfri, er det en god ide at kontrollere dem en gang om året for at opdage eventuelle uhensigtsmæssigheder og dermed forlænge pladernes levetid.

Den helt almindelige, regelmæssige vedligeholdelse består blot af rengøring, men en gang årligt bør du:

  • sikre dig, at pladerne er skruet godt fast, og at der er ventilation bag dem
  • sørge for, at der ikke er snavs langs siderne, som kan blokere ventilationen
  • fjerne spindelvæv, planterester og andet snavs
  • stramme løse skruer.

Når du passer godt på dine facadeplader, kan du give dem en levetid på mange år – og samtidig er der stadig væsentligt mindre vedligeholdelsesarbejde forbundet med facaden end med en facade i fx træ.

Spørg os, hvis du er i tvivl

Hos BMC Danmark har vi stor erfaring med fibercementprodukter i alskens udformninger og til alle formål. Har du spørgsmål om facadeplader i fibercement, er du derfor velkommen til at henvende dig til os for at få svar.
Du kan også se vores store udvalg af produkter i fibercement, herunder facadeplader, her.

Indholdsfortegnelse