Betontagsten

Tagsten af beton, der også indimellem kan findes under betegnelsen betontegl, har været anvendt siden 1920’erne. Det er dog især inden for de seneste årtier, at de holdbare tagsten er steget i popularitet.

Den store fordel ved betontagsten er deres lange levetid, men også de mange forskellige muligheder for udformning og farver har været medvirkende til, at de nu er at finde på mange danske bygninger. Her på siden kan du læse mere om tagstenenes egenskaber, vedligeholdelse og meget mere.

Betontagsten er en billigere løsning med lang levetid

Det er vanskeligt at sige præcist, hvor mange år et tag af betontagsten vil holde. Nogle anslår 30-50 år, men det afhænger i høj grad af, hvor godt taget bliver vedligeholdt. Den optimale behandling og vedligeholdelse af et betontag kan du læse mere om i næste afsnit.

Betontagsten holder ikke helt så længe som de klassiske teglsten, der med den rette vedligeholdelse kan holde i mere end 100 år. De har dog andre fordele i form af en stor alsidighed, når det gælder design og udformning, ligesom de har høj modstandsdygtighed over for selv barskt vejr. Er du mest til udseendet på de klassiske teglsten i lertegl, kan du også få betontagsten, der ligner dem til forveksling.

Betontegl består af en blanding af cement, vand, sand og mindre betontilslag. Det giver tilsammen en høj modstandsdygtighed, også i det sommetider barske danske vejr. Derudover er de fleste betontagsten overfladebehandlet for at give dem endnu større holdbarhed. Benders betontagsten er overfladebehandlet to gange med special maling, og dermed øges stenes modstandsdygtighed over for mos og alger. Denne egenskab reduceres, som taget ældes og slides af vejrpåvirkninger. Derfor får du også 30 års garanti, der omfatter vandtæthed, frostsikkerhed og garanti på brudstyrken.

Sådan passer du godt på dit tag af betontagsten

Det er vigtigt løbende at kontrollere, om dit tag er i god stand, eller om det har fået skader, der skal udbedres. Et godt udgangspunkt er at foretage en årlig kontrol, hvor du undersøger, om alle tagsten er intakte. Har der været særligt barskt vejr i form af fx storm, bør du gå en ekstra runde og samtidig undersøge undersiden mellem undertaget og tagstenene, hvis det er muligt. Finder du beskadigede tagsten under din gennemgang, skal de udskiftes så hurtigt som muligt.

Den almindelige vedligeholdelse af taget indebærer rengøring af tagrenderne, og at du sikrer dig, at der ikke ligger blade og grene i skotrenderne. Det forhindrer nemlig vandet i at blive ledt væk fra taget. Små utætheder og sprækker ved inddækninger og omkring tagvinduer skal repareres, så du undgår fugt og råd i selve tagkonstruktionen. Sørg også for at holde taget frit for mos, lav og alger – det kan du fx gøre med en effektiv tagrens, som samtidig hjælper taget med at bevare sit flotte udseende.

Vælg betontagsten i præcis den farve og stil, du foretrækker

Betontagsten er tilgængelige i en lang række forskellige farver lige fra olivengrøn til den karakteristiske rødlige farve, du kender fra lertegl. Samtidig kan du tone tagstenenes udseende i forskellige retninger ved at vælge enten højglans eller en mat farve.


For at opnå de mange smukke farver bliver betontagstenen kunstigt indfarvet. Det betyder, at næsten alt er muligt, men også at farven pga. solens UV-stråler vil falme en smule med tiden. For selve tagstenens holdbarhed har det dog ingen betydning, at farven ændrer sig. Det er rent kosmetisk, og kan du leve med det, er udvalget af farver enormt.

Hvad er fordelene ved at vælge betontagsten?

Det skyldes ikke tilfældigheder, at betontagsten er blevet et af de mest populære valg, når der skal bygges nye huse, eller gamle bygninger skal renoveres. Årsagen skal findes i den række af positive egenskaber, som du får med i købet, når du vælger et tag af betontegl:

  • Den primære grund til betontagstenenes popularitet er sandsynligvis den lave pris i forhold til andre alternativer
  • Udseendemæssigt kan du få betontagsten, der ligner både tegl og skifer, men til en væsentligt lavere pris
  • Tagstenene fås i et væld af farver og forskellige stilarter, hvilket gør det let at finde en type, der passer til dig
  • Betontagsten er typisk større end tagsten af lertegl, hvorfor de er hurtigere at lægge, og arbejdsomkostningerne bliver lavere
  • Lang levetid på 30-50 år

Hvilke ulemper bør du også tage højde for?

Der er få ulemper ved at vælge betontagsten, og for de fleste opvejes de af de mange fordele. Vi har dog alligevel listet de mest gængse indvendinger op her:

  • Betontagsten har en højere vandabsorption end fx tegl og giver derfor lidt bedre betingelser for, at alger og mos kan gro på taget. Den dobbelt overfladebehandling, som fx Benders betontagsten får, er dog med til at holde forekomsten nede
  • Den kunstige indfarvning af tagstenene betyder, at de falmer en smule over tid, når de bliver udsat for solens UV-stråler
  • Er du glad for de små, naturlige afvigelser der er i fx tegl, finder du ikke helt samme naturlighed i betontagsten. Du kan dog sagtens opnå samme farve og et troværdigt resultat

Har du spørgsmål til betontagsten?

Hos BMC Danmark har vi mange års erfaring som forhandler af betontagsten i alskens farver, kvaliteter og udformninger. Derfor er du naturligvis velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål. Du kan også se vores udvalg af betontagsten her.

Indholdsfortegnelse